0730 737 100
HOME     SERVICII     INTREBARI FRECVENTE     SFATURI UTILE     GALERIE FOTO     TARIFE     CONTACT    

Sfaturi Utile

Discromiile dentare sau colorarea dintilor
Durere dentara
Ghid stoma pentru copii
Stomatologie pentru copii
Ingrijirea dentara - profilaxie
Preventie
Proteze

Stomatologia pentru copii

Profilaxia cariei dentare se incepe de la o varsta frageda la copii, din momentul eruptiei primului molar definitiv pe arcada.

Primul molar definitiv (sau molarul de sase ani) erupe in spatele tuturor dintilor de lapte si de aceea el este cel mai frecvent afectat de carie. Putini parinti cunosc ca acest molar ramane definitiv pe arcada si nu acorda o atentie deosebita igienizarii lui trezindu'se mai tarziu la copii cu carii complicate ce duc la extractie de la o varsta foarte frageda.

Cea mai buna metoda de profilaxie este sigilarea santurilor si fosetelor (gropitelor de pe suprafata dintelui).

Sigilarea santurilor si fosetelor ocluzale reprezinta profilaxia pentru cariile aflate pe suprafetele ocluzale ale dintilor in santuri si fosete. Aceste carii apar si datorita faptului ca igienizarea in aceste fisuri este mai dificila datorita dimensiunilor mai mici decat diametrul firelor din periutele de dinti, situatii in care fisurile profunde creaza spatii de retentie alimentara si de placa bacteriana, factori ideali pentru declansarea procesului carios.
Avantajul sigilantilor transparenti este ca permit detectarea cariilor marginale sau a cariilor recurente inainte ca ele sa evolueze, in schimb sigilantii opaci sunt mai usor de verificat.
Sigilarea santurilor ocluzale este considerata o metoda de imunizare a suprafetelor dentare, cea mai sigura de profilaxie primara, ale dintilor recent erupti si se realizeaza cu rasini composite opace sau transparente, de preferat fiind cele fotopolimerizabile (adica cele care se intaresc cu ajutorul lampii foto).

Sigilarea dentara se realizeaza printr-o metoda simpla. Etapele de lucru pentru sigilarea santurilor si fosetelor constau in:
1. Curatirea suprafetei dentare realizata cu ajutorul unei periute rotative, spalare cu apa si uscarea suprafetei cu spray-ul de aer. Nu se frezeaza dintele.

2. Gravarea acida se utilizeaza acid fosforic in concentratie de 37% sub forma de solutie sau gel de consitenta cat mai fluida, este lasat sa actioneze 15-30 secunde apoi urmeaza spalarea cu apa timp de 10-15 secunde si uscarea cu spray de apa si aer. In suprafata smaltului se vor creea microretentii care au rolul de fixarea a sigilantului.

3. Aplicarea materialului sigilant se realizeaza cu ajutorul unor aplicatoare cu varful de unica folosinta, sigilantul trebuind sa acopere toate suprafetele ocluzale: santuri, fosete. Sigilantul se mentine 10 secunde, pentru a permite saturarea si pentrarea optima a smaltului gravat. In cazul unui sigilant care se intareste cu lampa, se fotopolimerizeaza timp de 60 secunde.

4. Adaptarea functionala se realizeaza prin verificarea ocluziei dentare (a muscaturii) si indepartarea contactelor imperfecte.

5. Reevaluarea pacientului – este o etapa necesara, integritatea sigilantului verificandu-se la fiecare 6 luni. Mentinerea in timp a rezultatului depinde de: acuratetea tehnicii, calitatea produselor utilizate, modul de polimerizare, tipul rapoartelor de ocluzie, igiena orala.

Deoarece frecventa cariei dentare in urma sigilarii se reduce cu 65-80% recomand sigilarea dentara ca metoda cea mai buna in profilaxia cariei dentare in cazul dintilor definitivi cu santuri si fosete (gropite) bine exprimate si recent erupti pe arcade.

Oferte
Tratament profilactic complet

Contact
Pentru progamari
sunati la: 0730 737 100

E-mail:
contact@dentistcraiova.ro
Progam cabinet
Luni - Vineri 9:00 - 20:00
Adresa
Str. Pictor Ion Negulici, nr. 14
- in spatele Pietei Mari -
Localizare


Home     Despre cabinet     Servicii     Intrebari frecvente     Sfaturi utile     Galerie foto     Contact