0730 737 100
HOME     SERVICII     INTREBARI FRECVENTE     SFATURI UTILE     GALERIE FOTO     TARIFE     CONTACT    

Sfaturi Utile

Discromiile dentare sau colorarea dintilor
Durere dentara
Ghid stoma pentru copii
Stomatologie pentru copii
Ingrijirea dentara - profilaxie
Preventie
Proteze

Cauze si tratamente ale dintilor ingalbeniti:

Discromiile dentare sau colorarea dintilor este o problema dentara foarte comuna si cauzeaza disconfort multor persoane atunci cand vorbesc sau zambesc. Colorarea dintilor poate fi uniforma sau poate aparea ca niste pete sau linii pe smalt. Zonele colorate pot avea o densitate sau o porozitate diferita decat cea a unui smalt normal. Acest fenomen se datoreaza infiltrarii anumitor substante in pelicula de sub smalt a dintilor determinand pierderea culorii lor albe, naturale. Coloratiile pot varia de la galben, galben-maroniu, maroniu, gri, gri-negru sau pete albe, in functie de cauza producerii lor.

Ingalbenirea dintilor este una dintre cele mai frecvente manifestari ale discromiilor dentare. Culoarea naturala a dintilor umani variaza in culoare. Nu toti oamenii sunt nororcosi sa aiba un alb stralucitor drept culoare naturala a dintilor. O nuanta usor galbuie este intalnita extrem de frecvent. Smaltul dentar este mai mult sau mai putin translucid, ceea ce inseamna ca stratul inferior de dentina este cel care care determina culoarea dintilor. Diferite variatii in structura dentinei poate afecta culoarea luminii reflectate, rezultand o nuanta diferita atribuita dintilor. In general aceasta problema releva practicarea unei igiene orale necorespunzatoare. Tartrul dentar este cauzat in principal de formarea unei pelicule galbui la suprafata dintilor, care nefiind curatata corespunzator poate conduce la alte afectiuni dentare cum ar fi carii sau inflamarea gingiilor.
Tendinta generala, atunci cand o persoana are dintii ingalbeniti este de a aplica o procedura de albire a dintilor, insa inainte de aceasta trebuie sa se determine cauza care a determinat aceasta problema pentru a putea fi inlaturata.

Cauze

Discromia dentara poate fi clasificata in 3 mari categorii, fiecare avand propriile cauze determinante:

1. Discromie cauzata de factori extrinseci (cauze exogene) - bacteriile croatofage din cavitatea bucala, consumul de cafea, ceai, tigari, vin, sucuri.
Aceasta se produce atunci cand substantele cromogene (elibereaza produsi de reactie colorati) din alimente pateaza stratul de smalt a dintilor. Produsele de curatare si albire, precum si o curatare dentara profesionista pot inlatura aspectul neplacut.

2. Discromie cauzata de factori intrinseci (cauze endogene, ce apar in timpul formarii smaltului dentar) -administrarea tetraciclinei la o varsta frageda sau in timpul sarcinei; ingerarea unei cantitati mari de flour in timpul copilariei; avitaminoza A si B; cauza genetica (amelogeneza imperfecta, osteogeneza imperfecta, porfiria congenitala) .
In acest caz, stratul de dentina este cel afectat de coloratii anormale. Aceste coloratii pot fi indepartate prin utilizarea unor produse de albire care sa schimbe culoarea dintelui.
In cazul in care petele au fost netratate un timp prea indelungat, permitandu-le astfel sa penetreze si catre structurile interioare ale dintelui, atunci se pot recomanda tratamente speciale de albire sau chiar fatetarea dintilor.

3. Discromie datorata inaintarii in varsta (o combinatie de cauze endogene si exogene), odata cu inaintarea in varsta dentina se ingalbeneste, iar smaltul se subtiaza, permitand dentinei sa se arate. Aceasta combinata cu factorii exogeni contribuie la ingalbenirea accentuata a dintilor odata cu trecerea timpului.

Dupa cum se observa din clasificare, exista numerosi factori care pot afecta coloratia dentinei, si implicit a dintilor. Iata care sunt cele mai importante cauze, intr-o descriere mai amanuntita:

1. Naturale- genetice:

Exista oameni care nu au culoarea naturala a dintilor alba. Iata care este si explicatia: stratul de dentina (tesut osos care formeaza pulpa dintelui) aflat sub smalt are o culoare naturala galbena. In anumite conditii, stratul de la exteriorul dintelui nu este foarte bine mineralizat, ceea ce determina ca acesta sa devina translucid. Acest lucru permite culoarea dentinei (galbena) sa fie mult mai vizibila, dand astfel impresia de ingalbenire a dintilor. Aceasta problema poate fi tratata doar cu metode avansate de albire.
In cazuri extrem de rare, copii cu dentinogeneza imperfecta se nasc cu discromii : galbene, maronii, gri sau purpurii.

2. Imbatranirea

Pe masura ce organismul imbatraneste, acest lucru se reflecta si in aspectul sau exterior, si deci si in cel al dintilor, ingalbenirea acestora devenind un proces natural, firesc. Oricat de corecta ar fi igiena orala a persoanei respective, dupa o anumita perioada de timp datorita modificarii structurii minerale a dintilor (devenind mai porosi), agentii de colorare se strecoara printre straturile de smalt si dentina, schimbandu-le nuanta. Dintii pot fi puternici si sanatosi, si cu toate acestea ingalbeniti.
In plus, smaltul se uzeaza, astfel incat devine mai vizibila dentina (galbena), mai mult decat atat organismul nu poate lupta la fel de bine impotriva agentilor bacterieni si a cariilor. Pe masura ce oamenii imbatranesc si igiena orala devine mai precara si toti acesti factorii combinati fac ca nuanta dintilor sa se inchida iar petele devin foarte greu de indepartat.

3. Igiena orala

Igiena orala precara reprezinta cauza majora ce conduce la ingalbenirea dintilor. In plus aceasta favorizeaza si acumularea placii bacteriene si depunerea de tartru, ce duce la ingalbenirea dintilor de asemenea.

4. Consumul alimentar

Substantele cromogene din alimentele consumate sunt responsabile in mare masura de discromiile dentare. Ceaiul, cafeaua, bauturile carbogazoase, fructele de padure au proprietatea de a impartasi culoarea si de a produce pete.
Desi consumul acestora este pricipalul inculpat in acest caz, de fapt consumul oricaror alimente sau bauturi fara o igiena orala corecta poate provoca patarea si ingalbenirea dintilor.
- alternari neregulate si repetate intre cald si rece, ce permite porilor sa se extinda si sa se contracte, contribuind la patrunderea agentilor de colorare in straturile structurale ale dintelui;
- alimentele ce contin acizi;
- clorofila (determina o usoara inverzire a dintilor) favorizeaza discromiile.
- tulburarile sistemice ale organismului.
- hipoplazia smaltului cauzeaza discromii si fisuri ale smaltului.

5. Unele medicamentatii sau tratamente

Tetraciclina este un antibiotic care administrat femeilor in timpul sarcinii sau copiilor pana in 7 ani, afecteaza coloritia danturii. Apa potabila, tratata fiind cu fluor, ajuta la prevenirea cariilor insa, o cantitate pre mare de fluor conduce la ingalbenirea dintilor.
- unele materiale de restaurare a dintilor, precum sunt cele utilizate pentru plombare, pot provoca discloratii ale dintilor.
- apa de gura antispetica prescrisa de medicii dentisti (cu clorhexidina) a fost asociata in urma unor studii cu provocarea ingalbenirii dintilor.
- folosirea repetata a fluorurii de staniu (utilizata si in fabricarea unor paste de dinti) .
- medicamentatiile ce contin in compozitie iod.
- discloratiile in nuante metalice pot fi produse de saruri metalice, cum ar fi, suplimenti de fier.
- in urma unui tratament aplicat canalului radicular, dintele poate sa se ingalbaneasca sau inchide la culoare, daca nu a fost curatata corespunzator camera pulpara de tesutul infectat.

6. Fumat
Fumatul ingalbaneste sever dintii, si in special pe cei din fata, datorita depozitarii nicotinei pe suprafata dentara.

7. Accidente- traume
In urma lovirii unui dinte, acesta poate fi accidentat, traumatizat, ceea ce determina o nuanta mai inchisa a acestuia. Daca se remarca un singur dinte care prezinta o culoare anormala in urma unei accidentari sau chiar inflamarea canalului radicular, probabil ca nervul este serios afectat si necesita asistenta specializata. Si traume ale pulpei dentare pot provoca ingalbenirea dintilor sau discloratii.

Preventie

1. O igiena orala corespunzatoare (periere corecta de 2-3 ori/zi, utilizarea atei dentare in mod regulat, apa de gura, produse de albire) . Daca nu aveti posibilitatea de a va curata dintii dupa masa, clatiti gura cu multa apa.
2. Evitarea antibioticelor care pot provoca discromii ale dintilor.
3. Renuntarea la fumat.
4. Evitarea consumului de alimente ce pot pata dintii (ce contin substante cromogene) .
Insa daca consumati acest tip de alimente si bauturi, clatiti gura cu mult apa dupa.
5. Evitarea consumului de dulciuri (in special cele dure) .

Ingalbenirea dintilor si producerea cariilor sunt produse de dulciuri, in special cele de tipul bomboanelor. Insa nu cantitatea de dulciuri consumata este cea care conduce la carierea dintilor, ci modul in care sunt acestea consumate si cand. Atunci cand consumati bauturi carbogazoase sau alimente bogate in zahar in timpul zilei, smaltul dintilor este expus unor acizi nocivi. Dropsurile pentru tuse sau dropsurile mentolate pentru respiratie proaspata pot parea inofensive, insa si acestea contribuie la aparitia sau agravarea cariilor.
Medicii dentisti recomanda o pauza de cel putin 3 ore intre consumul de alimente si bauturi bogate in zahar. De asememenea se recomanda consumul lor dupa masa, pentru ca productia marita de saliva din timpul ingerarii sa curete acizii, bacteriile si zaharul de pe suprafata dentara. Se interzice categoric consumul de dulciuri inainte de a dormi, deoarece in timpul somnului cantitatea de saliva produsa este mult diminuata.
Periajul dintilor se face cu cel mult o ora dupa ce ati mancat, pentru a evita ingalbenirea dintilor. Iar in cazul bauturilor carbogazoase, incercati sa le consumati cu paiul dupa care sa clatiti gura cu apa.
Pentru a mentine un zambet frumos, trebuie sa va spalati dintii dupa fiecare masa si sa utilizati ata dentara, sa mestecati guma fara zahar, iar in locul dulciurilor incercati sa consumati popcorn, branza, iaurturi. Clatiti dintii cu apa multa si apa de gura si includeti in consumul dumneavoastra zilnic carbohidrati. Incercati sa va terminati masa cu un mar. Acesta are un efect similar cu curatarea dintilor cu o periuta de dinti. Fructele si legumele previn si inflamarea gingiilor.

6. Consumul unei cantitati de apa mai mare dupa fiecare masa.
Apa curata micile descompuneri si fragmente din alimente ce favorizeaza fomarea bacteriilor.

Produsele comerciale de curatare si albire sunt de fapt niste solutii diluate a ceea ce gasiti in cabinetul medicului dentist. Acestea sunt diluate pentru a preveni producerea de pagube la nivelul cavitatii bucale si a buzelor, insa si eficienta si performanta acestora scade. In general benzile de albire a dintilor pot doar deschide un pic nuanta dintilor, fara a produce efecte miraculoase. Astfel de tratamente realizate acasa dureaza de regula cateva saptamani si sunt aplicate pe timpul noptii.
Mestecatul unei gume cu efecte de albire ramanane doar o masura preventiva folosita dupa consumul de cafea sau tutun. Pasta de dinti cu efect de albire este cea care da cele mai bune rezultate pe termen lung dintre optiunile disponibile din punct de vedere comercial. Exista insa si produse cu efecte secundare sau care pot afecta gingiile si tesuturile moi ale cavitatii bucale, de aceea este necesara consultarea unui specialist prealabil.
Tratamentele de albire executate in mod profesionist, de catre medic, intr-un cabient dentar sunt cele mai eficiente, insa pot distruge smaltul dintilor daca se abuzeaza. Aceste tratamente pot creste sensibilitatea acestora, dar pentru a preveni acest lucru puteti clati gura cu apa de gura cu solutii fluoride neutre (substanta alcalina ce neutralizeaza acizii intalniti) de cateva ori pe zi. Aceasta acopera suprafata dintilor cu o bariera protectiva care reduce sensibilitatea dentara fara a afecta eficienta gelurilor de albire.
Pastele de dinti usor abrazive (pentru a nu agresa smaltul dintilor) indeparteaza multe dintre petele de pe dinti, iar in combinatie cu gelurile de albire pot produce efecte vizibile de ameliorare.

Tratament

In cazurile nu foarte grave, dintii ingalbeniti pot fi tratatati acasa (in special cei ce au drept cauze consumul de alimente cromogene, cafea, ceai, tutun, o igiena orala precara) . Chiar si medicul dentist va poate fabrica anumite substante pentru a le folosi intr-un tratament la domiciliu.
Iar tratamentul aplicat in cadrul unui cabinet dentar depinde si de cauza care a determinat ingalbenirea dintilor. Acestea ajuta si la pastrarea unei danturi sanatoase si durabile.

1. Metode simple de tratament (nespecializat) :
- perierea corecta de 3 ori pe zi si utilizarea atei dentare de cel putin 2 ori pe zi, folosirea apei de gura ce contine solutii fluoride neutre;
- periere dupa consumul de alimente si bauturi ce contin substante cromogene;
- folosirea unei paste de dinti pentru albire si a gumei de mestecat fara zahar cu particule pentru albire;
- folosirea unor benzi de albire a dintilor.

2. Metode avansate de tratament (specializat) :
- aplicarea de fatete dentare;
- folosirea unor metode avansate de albire a dintilor in cadrul unui cabinet dentar (interventii chirurgicale cu peroxid sau tratament cu laser) .

Apa de gura pentru albirea dintilor.
- este cea mai simpla dintre metode: trebuie sa clatiti gura timp de un minut. Este eficienta doar pentru pete foarte putin vizibile, deoarece agentii de albire se afla pe suprafata dentara doar o perioada foarte scurta de timp.
Atentie: este recomandata apa de gura cu solutii fluoride neutre.
Unele ape de gura contin pe langa alcool si unele chimicale care pot ingalbeni dintii si pot fi usor absorbite prin tesuturile moi ale cavitatii bucale si transmise in organism.

Pasta de dinti cu efect de albire:
- este folosita cu precadere pentru preventie, decat pentru indepartarea petelor de pe dinti.
- se recomanda ca pasta de dinti sa fie usor abraziva pentru a actiona asupra petelelor, insa fara a distruge smaltul dintilor.

Benzile de albire a dintilor:
- aceste benzi contin pe ele un agent de albire ce actioneaza asupra petelor de pe dinti. Se aplica pe dinti o data sau de doua ori pe zi, unele sunt recomandate a fi aplicate pe timpul noptii.
- nu se pot aplica foarte des, deoarece poate conferi o nuanta albastruie dintilor, datorita substantelor continute de benzi.
- nu pot fi aplicate daca dintii nu sunt sanatosi din punct de vedere structural, au fisuri sau fracturi, deoarece ar putea produce o schimbarea a nuantei neuniforma.
- pot afecta gingiile, daca subsantele sunt prea puternice;

Mulaje speciale pentru dinti, cu efect de albire:
- acestea sunt fabricate de catre dentist si sunt facute perfect pentru a se potrivi cavitatii dumneavostra bucale, creand posibilitatea ca agentul de albire sa actioneze mai eficient, acoperind fiecare dinte; contin agenti de albire intr-o concentratie mai mare decat produsele de albire comerciale.
- pot aparea efecte secundare si necesita o noua vizita la medicul dentist pentru ameliorare.

Oferte
Tratament profilactic complet

Contact
Pentru progamari
sunati la: 0730 737 100

E-mail:
contact@dentistcraiova.ro
Progam cabinet
Luni - Vineri 9:00 - 20:00
Adresa
Str. Pictor Ion Negulici, nr. 14
- in spatele Pietei Mari -
Localizare


Home     Despre cabinet     Servicii     Intrebari frecvente     Sfaturi utile     Galerie foto     Contact